הפרעת קשב וריכוז (ADHD) היא הפרעה נוירו-התפתחותית המשפיעה על אנשים מכל הגילאים, המינים והרקע. הפרעה מאופיינת במחסור בדופמין במרחב הסינפטי, מחסור זה ניתן לראות בהדמיות מוח שונות. באופן מסורתי, הפרעת קשב וריכוז נתפסה כמצב הפוגע בעיקר בבנים, שהתפיסה היא שהפרעה מתאפיינת בעיקר בתזזיתיות ואי שקט מוטורי, מאפיין שמתבטא אחרת אצל נשים ולכן הן מפוספסות במסגרות החינוך והטיפול. אך הגברת המודעות והמחקר שופכים אור על שכיחותה וביטויה הייחודי אצל נשים ונערות. מאמר זה מתעמק במורכבות של הפרעת קשב וריכוז אצל נשים ונערות, בוחן את השכיחות שלה, אתגרי האבחון, ההבדלים בין המינים וההשפעה על חייהן.
שכיחות ואבחון: מחצית האוכלוסייה שקופה ונעלמת
במשך שנים, התפיסה של ADHD כהפרעה "של בנים שובבים" בעיקרה הובילה לתת-אבחון או לאבחון שגוי אצל נשים ונערות. טרגדיה בפני עצמה. התפיסה על איך הפרעת קשב "צריכה להיראות" גרמה לכך שבנות לא אובחנו או אובחנו בגיל מאוחר. לאורך השנים חשבו שלבנות יש סיכוי נמוך יותר לסבול מהפרעות קשב וריכוז ותסמינים נשיים של הפרעת קשב וריכוז נתפסו כהפרעות מצב רוח או קשיים חברתיים. עם זאת, מחקרים עדכניים וניסיון קליני גילו כי הפרעת קשב וריכוז אינה מוטה מגדרית. זה משפיע על זכרים ונקבות כאחד, אבל ההצגה שלו יכולה להיות שונה. הספרות מצביעה על כך שפרעת קשב וריכוז מאובחנת יותר בקרב בנים מאשר אצל בנות, עם יחס של כ-3:1. כלומר על כל 3 ילדים, אובחנה ילדה אחת. בשנים האחרונות או רואים שיפור, אך הדרך היא עוד ארוכה. עם זאת, הדבר יכול לנבוע מכך שבנות מאובחנים בתת-אבחון או שהתעלמו מהתסמינים שלהן. הסימפטומים של ADHD אצל נשים לא תמיד תואמים להתנהגויות ההיפראקטיביות והאימפולסיביות המסורתיות אצל בנים. במקום זאת, בנות עם ADHD מפגינות לעתים קרובות חוסר תשומת לב, חלומות בהקיץ וקושי בתפקודים ניהוליים. האי שקט מותק לתוך עולם הפנימי והקוגנטיבי, והן מאופיינות בסערת רגשות, חיי חברה לא יציבים וקושי לנהל מערכות יחסים. הצגה מופנמת יותר זו, המכונה לעתים קרובות "ADHD-PI" (בעיקר לא קשובה), עלולה לגרום לעיכובים בזיהוי ההפרעה אצל נשים.
הבדלים בין המינים בהפרעות קשב וריכוז: מסטריאוטיפים למדע
לסטריאוטיפים וציפיות חברתיות יש תפקיד משמעותי בהצגה ובאבחנה של הפרעת קשב וריכוז אצל נשים ונערות. לעתים קרובות מצפים מנקבות להיות יותר מאורגנות, "מתוקתקות" קשובות ומווסתות רגשית, מה שיכול להסוות את הסימפטומים הבסיסיים של הפרעת קשב וריכוז. כתוצאה מכך, בנות רבות לומדות להפנים את ההתמודדויות שלהן והופכות למיומנות בפיצוי על הקשיים שלהן, מה שמוביל לתפיסה המוטעית שאין להן הפרעת קשב וריכוז. לעומת זאת, בנים עם הפרעת קשב וריכוז, שעשויים להפגין התנהגויות מפריעות ואימפולסיביות יותר, נוטים להיות מזוהים בקלות רבה יותר ומופנים להערכה ותמיכה. לפער הזה בהכרה עלולות להיות השלכות חמורות על בנות כשהן גדלות לבגרות, הן לומדות מאד מהר, איך להתאים את עצמן לעולם שלא מתאים להן אך משלמות על כך מחיר יקר וכואב. שכן הפרעת קשב וריכוז לא מטופלת עלולה להוביל לתת-הישגים אקדמיים, הערכה עצמית נמוכה, חרדה ודיכאון. מחקר נוירוביולוגי הדגיש גם כמה הבדלים מבוססי מגדר בהפרעות קשב וריכוז. מחקרים מצביעים על כך שעשויות להיות שונות במבנה המוח ובפעילות הנוירוטרנסמיטורים אצל נשים עם ADHD בהשוואה לגברים. עם זאת, יש צורך במחקר נוסף כדי להבין היטב את ההבדלים הללו והשלכותיהם על האבחון והטיפול.
אתגרים באבחון וטיפול
אבחון הפרעות קשב וריכוז אצל נשים ונערות יכול להיות מאתגר בשל התסמינים הלא טיפוסיים ונוכחות של מצבים נלווים. נשים רבות עם הפרעות קשב וריכוז חוות גם בעיות נפשיות אחרות, כגון חרדה, דיכאון והפרעות אכילה, שעלולות לסבך את תהליך האבחון. מחלות נלוות אלו עשויות להסוות או להחמיר את תסמיני ADHD, מה שמקשה על אנשי מקצוע בתחום הבריאות לזהות את הפרעת הליבה.יתר על כן, הטיות חברתיות וסטיגמה סביב בריאות הנפש יכולים ליצור מחסומים לאבחון ולטיפול. בנות ונשים עלולות להסס לפנות לעזרה בשל פחד משיפוטיות או חוסר רצון להיתפס כחלשות או חסרות יכולת. בנוסף, סביר להניח שספקי שירותי בריאות לא יתייחסו ל-ADHD כאבחנה אצל נשים, מה שמוביל לעיכובים בהתערבויות מתאימות. סביר יותר שילדות, נערות ונשים אילו יתפסו כסובלות מהפרעות מצב רוח ויקבלו תרופות נוגדי חרדה ודיכאון, אך לא תרופות להפרעות קשב. בהעדר מענה מדוייק להפרעת קשב, התסמינים לא ישתפרו ואף יחמירו ויותירו את המטופלות בתחושת כישלון ותפיסה עצמית של "חסרות תקנה", "מקולקלות", "דפוקות" וינציח את תפיסה עצמית שלילית ותפיסת מסוגלות נמוכה. זאת ועוד, הדבר גורם לחוסר אמון במערכת בריאות הנפש והחינוך כמקורות עזרה.
השפעה על החיים האקדמיים והמקצועיים
הפרעת קשב וריכוז יכולה להשפיע באופן משמעותי על החיים האקדמיים והמקצועיים של נשים ונערות. בבית הספר, הפרעת קשב וריכוז לא מאובחנת או לא מטופלת עלולה להוביל למאבקים אקדמיים, קושי לשמור על ארגון לאורך זמן, בעיות בניהול זמן ופגיעה באינטראקציות חברתיות. אתגרים אלה יכולים להימשך גם בבגרות, ולהשפיע על בחירת קריירה וביצועים בעבודה. נשים עם הפרעת קשב וריכוז לא מאובחנת עשויות להתמודד עם סיכון גבוה יותר לקשיים בזוגיות, בעיות כלכליות ותחושות של חוסר התאמה. הם עשויים להיות נוטים יותר לעסוק בהתנהגויות ביקורתיות עצמיות והאשמות עצמיות, מה שמגביר עוד יותר את הקשיים והתמודדויות בשמירה על בריאות נפש איתנה ומתפקדת. עבור נשים ונערות שכבר אובחנו עם ADHD, תוכניות טיפול מותאמות אישית המתחשבות בחוזקות, חולשות ומחלות נלוות הן חיוניות. אלה עשויים לכלול שילוב של טיפול התנהגותי, תמיכה חינוכית וטיפול תרופתי, במידת הצורך. יתרה מכך, טיפוח סביבה תומכת ומבינה חיוני להפחתת הסטיגמה ולקידום בריאות הנפש אצל נשים ונערות עם הפרעות קשב וריכוז. טיפול CBT שמתמחה בהפרעות קשב וריכוז ורגיש מגדרית יכול לתת מענה מדויק.
סיכום
הפרעת קשב וריכוז אינה הפרעה מוגבלת לבנים; זה משפיע גם על בנות ונשים, אם כי בדרכים שונות. הבנת האתגרים והמצגות הייחודיות של ADHD אצל נשים היא חיונית כדי להבטיח שהן יקבלו התערבויות בזמן ומתאימות. על ידי הגברת המודעות, אתגר לסטריאוטיפים ומתן תמיכה מקיפה, החברה יכולה להעצים נשים ונערות עם הפרעות קשב וריכוז לשגשג אקדמית, מקצועית ורגשית. הפרעת קשב וריכוז היא הפרעת מטריה. השפעתה משפיעה על כל החיים, המאמר הנוכחי הוא אפרטיף על הקשיים שעולים ומתבטאים בחיים עם הפרעת הקשב. היריעה עוד ארוכה ומורכבת. השפעת המחזור החודשי, התמודדות עם תפקידים נשיים, והתארגנות נשית, איזון בית ומשפחה, גירושים ומערכות יחסים והשפעות שאנו לא חושבות עליהן. מזמינה אתכן ואתכם להרצאה על הפרעת הקשב הנשית, אצלנו בספירלה.